e- böcker

har de en artikel om i dagens tidning. Jag hör till den gruppen som sporadiskt lånar e- böcker… men i julhelgen var jag inne i en läsperiod och vissa böcker finns endast att fås som e- bok från biblioteket.

Då lånade jag från Kronoby kommunbiblioteket och snabbt kom jag upp till gränsen på 3 böcker som man haft. Snabbt skickade jag iväg en e-postförfrågan där jag undrad om det eventuellt finns funderingar på att höja antalet e-böcker man får låna.

Till min förvåning fick jag svaret att tyvärr kommer antalet att sjunka till ett e- lån per vecka, precis som det stod i dagens tidning… Stöööön…

Jag är en periodläsare och när jag läser så läser jag massor med böcker. Då vill jag inte ha nån begränsning…

Mitt förslag till biblioteken är att det inte ska vara begränsning per vecka utan per år.  Ordna så att man kan låna 52 e-böcker per år precis när man vill läsa och inte förstöra folks läslust med denna begränsning.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till e- böcker

 1. kicki skriver:

  Det var ingen bra nyhet för oss som läser e-böcker. Man får vara lite mera taktisk med hurudana böcker man lånar och låna varje vecka, även om man inte läser just då. Det är ju ändå 28 dygns lånetid.

  man får nog börja planera lånandet. Speciellt om man ska nånstans och planerar att ha läsbart med sig i surfplattan.

  Gilla

 2. Maj-Britt Stordahl skriver:

  Du kom med ett bra förslag! Och jag skulle gärna betala det som kommunen måste betala för nedladdningen av boken. Kanske dagens lagstiftning inte tillåter det. Fjärrlånen kostar ju också åt låntagaren, 5 € per bok, i Jakobstad. Systemet med att biblioteket köper in en eller ett par exemplar av varje bok för nedladdning och att vi får vänta på vår tur att få ”boken” kunde också utvidgas att gälla svenska böcker. Precis vad som gäller för finska och engelska böcker redan nu i Jakobstad.

  jag föreslog också en liten avgift när jag pratade med en vid bibban men hon sa att de inte får ta betalt. Då vet jag inte ems direktiv det är.

  Gilla

  • Nina skriver:

   Nu är jag nog fel person att ”svara”, eftersom jag är ytterst oinkommen i lagfrågor, men vi får inte ta betalt för lån – det är det som är biblioteksprincipen. Sen är det en annan sak med tex. fjärrlåneavgift, för då handlar det om ren & skär portokostnad. Reservering av bok/material får inte heller kosta, varför Kokkola drog in sin reserveringsavgift ifjol(?). Beståndet ska vara tillgängligt, helt gratis.

   Håller med om att begränsningen 1 lån/vecka är irriterande och tycker att förslaget om totalt 52 lån/år fritt att disponera hur man vill låter väldigt vettigt!

   PS. Kokkola tillåter ju fortfarande 3 lån/vecka 😉 DS.

   tack för tipset Nina. Nu blir det nog att ta sig en sväng dit och skaffa lånekort!

   Gilla

 3. mumsen skriver:

  Hejsan, ditt förslag om 52/år fritt disponerat låter bra. Kan det vara så att biblioteken inte hunnit med utvecklingen ??? Hoppas de får ordning på utlåningen om det kommer tillräckligt med klagomål. Lycka till. Kram

  Jag tror det blir att skaffa lånekort från flera bibliotek. Sen fick jag tipset att man kan ladda ner på alla familjemedlemmars kort om man har tillgång till deras kort och kod.

  Gilla

  • Nina skriver:

   Vi har nog hunnit med. Alla gånger.
   …men tyvärr inte ekonomin 😉

   och som jag förstod så är det förlagen som inte vet hur de vill ha det i framtiden heller.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s